Vybavení pro distanční & kombinovanou výuku

Nejedná se o reklamu ani o spolupráci s výrobci či e-shopy. Vybavení zde uvádím na základě svých zkušeností nebo zkušeností mých kolegů.

Děkuji za pomoc Michalovi Heczkovi.

1a. grafický tablet s perem: Wacom One M

kde koupit 1: datart.cz

kde koupit 2: alza.cz

kde koupit 3: heureka.cz

Grafický tablet včetně pera, který lze přes USB připojit k počítači (instalace by měla být automatická po připojení) – umožní v kombinaci např. s aplikací Whiteboard (bílou tabuli), která je v Microsoft Teams dostupná při kliknutí na tlačítko sdílet, psát jako na tabuli – všichni žáci vše vidí během videokonference.

Na Whiteboard (bílou tabuli) lze psát i myší, ale pomocí tohoto tabletu s perem je to mnohem jednodušší a také přesnější.

Ještě bych dodal, že je případně lepší si místo Whiteboard v Microsoft Teams stáhnout přímo aplikaci Whiteboard z Microsoft Store (vyžaduje přihlášení).

1b. iPad s Apple Pencil/tablet s androidem a perem

varianta 1: Jiným řešením je pak varianta iPad s Apple Pencil nebo tablet s androidem a perem – na počítač/notebooku i na iPadu/tabletu se lze např. v Microsoft Teams připojit ke schůzce pod stejným účtem a na iPadu/tabletu spustit Whiteboard a psát nebo kreslit a současně mít na počítači/notebooku spuštěnou druhou aplikaci Microsoft Teams pod stejným účtem a komunikovat se žáky.

varianta 2: Případně lze také řešit stažením aplikace do iPadu/tabletu a počítače, která zařízení dokáže propojit a grafický tablet simulovat nebo z tabletu vytvořit druhý monitor (navíc dotekový). Může to být varianta propojení přes kabel nebo bezdrátově přes wi-fi.

aplikace 1: www.easynlight.com (cca 230 Kč)

aplikace 2: www.duetdisplay.com (cca 250 Kč)

2a. webkamera: Logitech HD Pro Webcam C920

kde koupit 1: datart.cz

kde koupit 2: alza.cz

kde koupit 3: heureka.cz (pozn. novější verze je se stojánkem: srovnání)

Webkamera, kterou lze připojit přes USB k počítači (instalace by měla být automatická po připojení) – jedná se o kameru s rozlišením FullHD (1920×1080), automatickým ostřením, má integrované duální stereofonní mikrofony s potlačením šumu. Rozlišení kamery je velmi důležité, pokud pomocí ní chcete do online hodiny promítat to, co vyžaduje důraz na detaily.

2b. kapesní stabilizátor s vestavěnou kamerou:

DJI OSMO POCKET/DJI POCKET 2

kde koupit (DJI OSMO POCKET): www.djitelink.cz

kde koupit (DJI POCKET 2): www.djitelink.cz

Info bude doplněno.

3a. bezdrátový mikrofon: Boya BY-WM4 Pro-K1

kde koupit 1: czc.cz

kde koupit 2: mall.cz

kde koupit 3: heureka.cz

V případě, že už máme k dispozici např. Logitech HD Pro Webcam C920 a vyučující pouze sedí za stolem (nepotřebuje se volně pohybovat), není bezdrátový mikrofon nutné pořizovat, kamera zvuk snímá velmi dobře.

Jinak se jedná o bezdrátový mikrofon s dobrou kvalitou zvuku v rozumné cenové relaci – umožní např. kombinovanou výuku – vyučující se může pohybovat během výkladu volně po třídě, kde ho slyší žáci sedící v lavicích, ale současně ho slyší také žáci sedící doma u počítače.

Pokud se jedná pouze o distanční výuku, může s ním vyučující něco na kameru předvádět (např. pokus) a není limitován na vzdálenost kabelu od počítače.

3b. bezdrátový mikrofon: Comica BoomX-D D2

kde koupit: www.film-technika.com

Toto zařízení mě nadchlo, protože umožňuje snímání zvuku při rozhovoru dvou lidí.