Vzdělávací videa o umělé inteligenci (AI)

Příspěvek je postupně doplňován a aktualizován o další videa o umělé inteligenci.

Podcasty o umělé inteligenci (AI)

Speciál podcastu na téma AI. Je to jen krátký trend nebo nám vezme za pár let práci? Je to jen chytrá kalkulačka nebo myslí stejně jako lidé? Jak ChatGPT vlastně funguje? V jakých oblastech bude rozvoj AI nejrychlejší? A proč dělá chyby? Chtěl jsem co nejdůkladněji zpracovat téma, které poslední měsíce hýbe světem a zodpovědět na všechny otázky. Pozval jsem proto Tomáše Mikolova – vědce, jehož práce je základem současných LLM, tedy na čem stojí většina dnešních AI nástrojů a Jana Romportla, který se AI věnuje 20 let jako expert, konzultant, podnikatel i manažer.

zdroj videa: Proti Proudu – podcast Dana Tržila

Tomáš Mikolov je přední odborník na vývoj umělé inteligence, zabývá se především jazykovými modely. Kromě toho, že je nejcitovanější český vědec ve světě, byl také první, kdo vydal systém na trénování neuronových jazykových modelů jako open-source program. Hlavně je to ale moc fajn člověk, který umí podat složitou problematiku velmi srozumitelně.

zdroj videa: Na Pokec

Co se aktuálně děje na poli umělé inteligence? Jak tento trend co nejlépe uchopit, a kde začít, pokud člověk stále trochu tápe? Jaké budou nejdůležitější dovednosti na budoucím trhu práce a jak svoji hodnotu na trhu práce zvýšit? Dalším hostem Deep Talks byl již potřetí Filip Dřímalka, inovátor, expert na téma digitálních dovedností, autor knihy „HOT: Jak uspět v digitálním světě“ a nově knihy „Budoucnost nepráce“.

zdroj videa: Petr Ludwig / Konec prokrastinace [CZE]

Přednášky o umělé inteligenci (AI)

Premýšľali ste o tom, ako bude vyzerať budúcnosť so všetkými nástrojmi AI a ChatGPT? Budú tieto nástroje užitočné pre nás, našu prácu a našu domácnosť? Alebo to bude naopak, zoberú nám prácu a spôsobia distopickú budúcnosť? Na väčšinu týchto otázok odpovie vo svojej prednáške Filip Dřímalka, odborník na digitálne inovácie.

zdroj videa: TEDx Talks

Jak nástroje umělé inteligence integrovat do svého každodenního života? Jak využít AI k automatizaci repetitivních činností tak, abychom měli více času na práci s největší přidanou hodnotou? A jak může ChatGPT a podobné nástroje pomoci s naším vzděláváním, lepším rozhodováním a kreativním řešením problémů? V rychle se vyvíjejícím světě bude umělá inteligence hrát stále důležitější roli. Nůžky mezi lidmi, kteří si tyto technologie osvojí, a těmi, kteří se tomu budou bránit, se budou rozevírat. Yuval Noah Harari mluví o vzniku takzvané „useless class“, rostoucí skupině lidí jejíž práci AI nahradí kvalitněji, levněji a rychleji. Pro úspěšné zvládání technologií je však důležité nejen získat technické znalosti, ale především překonat limity naší vlastní mysli, strach z neznáma, fixní myšlení či takzvaný antropocentrický bias. V přednášce se dozvíte, jak změnit své nastavení mysli a zvýšit svoje šance na to, aby člověk v nadcházejícím světě uspěl.

zdroj videa: Petr Ludwig / Konec prokrastinace [CZE]

Další videa o umělé inteligenci (AI)

Záznam webináře, který je koncipován jako přednáška o základech umělé inteligence. Je určen především začátečníkům, kteří s umělou inteligencí dosud nepracovali, nebo jsou samouky, kteří s ní teprve začínají a potřebují se ujistit nebo zorientovat v základních postupech a principech. Webinář přináší základní přehled, který umožní lépe porozumět umělé inteligenci, identifikovat její možné využití ve vzdělávání a být lépe připraven na výzvy a příležitosti, které s sebou přináší rozvoj této technologie. V průběhu webináře se posluchači seznámí s principy užívání umělé inteligence a na několika praktických příkladech jim bude umělá inteligence představena “přímo v akci”.

zdroj videa: Národní pedagogický institut České republiky

zdroj videa: GUG.cz

Žijeme v éře, kdy slova jako “umělá inteligence” nejsou pouhým technologickým žargonem, ale skutečnou silou, která mění svět kolem nás. A to včetně školství. Ale jak se dostat za povrch a pochopit tuto revoluci? Jak využít AI ve výuce? Chcete vědět, proč a jak zařadit AI do vašich hodin, tak aby výuka byla ještě lepší? Zajímá vás, jaké aktuální nástroje AI existují, jaké mají výhody a limity? Jak se vypořádat s novými metodikami a strategiemi, které přináší AI do vzdělávání? Jak vypadá skutečné nasazení AI v průmyslu, lékařství, obchodu?

zdroj videa: GUG.cz

Nástroje umělé inteligence a jejich funkce – jsou jich k dispozici doslova tisíce. Které z nich jsou vhodné pro učitele, které pro žáky? Řešili jste už někdy, v čem generovat obrázky? Která AI umí načíst PDF? Je lepší systém X nebo funkce Y? Co je a není legální používat s žáky? Přesně o tom všem bude další “DigiDay #19 – AI prakticky”. Tentokrát ve spolupráci s AI dětem a NPI ČR.

zdroj videa: GUG.cz

Mediální výchova, kritické myšlení a psychická pohoda v souvislosti s umělou inteligencí Rizika, možnosti a metodiky řešení z pohledu českého školství.

zdroj videa: GUG.cz

Odběr novinek e-mailem

  • pokud už přihlášení k odběru novinek jste a přejete si změnit způsob přijímání těchto informačních e-mailů, můžete si aktualizovat své nastavení nebo se případně i z odběru novinek odhlásit přímo v patičce zprávy v budoucnu zaslaného informačního e-mailu